Kotlin Kotlin is een relatief nieuwe programmeertaal ontwikkeld door JetBrains, het bedrijf achter de bekende ontwikkelomgeving IntelliJ IDEA.

Een tijd geleden besloot ik me eens te verdiepen in Kotlin om er achter te komen wat de voor- en nadelen zijn. Sinds ik een side project met Kotlin heb gedaan ben ik helemaal om: ik vind het te gek. Waarom?

Veelzijdig

Het target zowel de JVM, Android en je browser (JavaScript). Eén taal voor je backend, mobile app en web frontend dus.

Kort en veilig

Voor ontwikkelaars die bekend zijn met Java zal Kotlin zeer comfortabel aanvoelen.

De filosofie er achter is super tof: neem gewoon de facto standaarden en industry good practices als defaults! Zo zijn classes standaard closed en parameters final. Ook is de type inference zeer goed en is werken met generics een stuk makkelijker dan in Java.

Je hoeft ook niet meer op te schrijven dan strikt noodzakelijk. Zo mag je bijvoorbeeld accolades weglaten als een class geen verdere members declareert.

En nooit meer NullPointerExceptions! Variabelen kunnen standaard niet null zijn. Wil je dat toch per se wel, dan zal je dat expliciet moeten aangeven en dwingt de compiler je om het overal netjes af te handelen.

Ook biedt Kotlin veel meer mogelijkheden om echt functioneel te programmeren ten opzichte van Java. Zo zijn higher-order en pure functies veel natuurlijker op te schrijven en gaat Kotlin efficient om met staartrecursie.

Compabiliteit

Kotlin is 100% compatibel met classes uit Java of Scala en andersom. Dit stelt je in staat om te integreren met bestaande code bases of zelfs hybride te werken.

Uiteraard heeft de ontwikkelomgeving IntelliJ IDEA volledige ondersteuning voor Kotlin. Verder zijn er plugins voor zowel Maven en Gradle. Ontwikkel je in Spring Framework? Ook daarin kan je perfect met Kotlin uit de voeten.

Lees er meer over op https://kotlinlang.org/. Voor een volledig overzicht van alle features: https://kotlinlang.org/docs/reference/.